Paras pianonhuolto on sen soittaminen, pianonvirittäjä tarjoaa toiseksi parasta huoltoa

Pianonviritys

Pianonviritys tarkoittaa pianonkielten kireyden hienosäätämistä soinnin ja intervallipuhtauden saamiseksi halutunlaiseksi. Pianonvirittäjä on käsityöammatti, jossa vaaditaan tarkkuutta, hyvää sävelkorvaa, perehtymistä, joustavuutta, kädentaitoja, keskittymiskykyä ja palveluasennetta.

Pianonvirityksen perusta on lähtöäänen, yksiviivaisen A:n, asettaminen viritysmittarista tai ääniraudasta. Lähtöäänen paikalleen asettamisen jälkeen tehdään keskialueen oktaavin temperointi eli jako. Temperoinnin jälkeen edetään muihin oktaaveihin, pianon laidoille päin, kuunnellen intervallien suhteita, jotka temperointi on määrännyt. Virityksen sydän on tasavireinen temperointi. Pianonviritys kestää 1-3 tuntia. Kotipianojen kohdalla yleisin suositus on, että viritys tehdään vuosittain, hyvin aktiivisessa käytössä olevat soittimet on huollettava ja viritettävä useammin. Konserttikäytössä olevat pianot ja flyygelit viritetään päivittäin.

Myös perus pianonhuolto vaatii ammattitaitoista perehtymistä soittimen rakenteeseen, toimintaan, koneiston säätöön ja historiaan.